CRPS on monimuotoinen sairaus ja vaikka sitä on pidetty lähinnä yhden raajan sairautena sen leviäminen koko kehoon on todennettu viimevuosina. CRPS esiintyy kaikissa raajoissa, selässä, olkapäissä, päässä ja jopa suussa.CRPS on myös monioireinen ja hankalakin hoidon kannalta koska oireet ovat niin monimuotoiset, sillä ihon väri saattaa vaihdella useaan kertaan jopa päivän aikana, kipu vaihtelee paikasta toiseen ja kivun määrä kipujanalla arvioituna voi olla yllättävänkin suuri. Potilaan tila voi vaihdella päivittäin ja rasitus nähdään erittäin suurena osatekijänä kipuun, toisilla taas kiputila voi olla päällä koko ajan.
Ei ole myöskään osattu selvittää miksi potilaiden oireet sairauden alkuvaiheessa ovat toisella hankalammat kuin toisella ja mistä johtuu, että sairaus etenee toisilla potilailla nopeammin? Miksi CRPS etenee ja invalidisoi potilaan jo ensimmäisen sairausvuoden aikana?
CRPS potilailla on todettu myös osteopeniaa ja osteoporoosia, ( osteopenia on luukadon esiaste, osteoporoosi on luukato) mikä johtuu liikuntakyvyn heikkenemisestä ja puutteesta.Liikuntakyvyn ylläpitäminen onkin yksi tärkeimmistä luuston heikkenemisen ennaltaehkäisymuodoista.
Lääkkeistä johtuvia sivuvaikutuksia ovat suun kuivuminen ja sen myötä hampaiden kunto saattaa huonontua nopeastikin. Tavallisin sivuoire on huimaus,haparoiva liikkuminen, joka taas aiheuttaa vaaran kaatumiselle ja luiden murtumiselle.
Oireyhtymään sairastuneet ovat myös kertoneet nielemisvaikeuksista, jotka lisääntyvät rasituksessa. Toisilla CRPS oireilee myös suussa tai silmissä. Kasvojen samalla puolella voi olla suukipua ja silmäkipua, tuntua sähköiskua ja olla valonarkuutta. Myös näkökyky on voinut ajoittain heiketä ja palautua sitten ennalleen.
CRPS:lla epäillään olevan yhteyttä silmänpainetautiin eli glaukoomaan.
Tutkimuksissa on myös tullut ilmi, että CRPS:lla on vaikutuksia aivotoimintaan, eli aivot lukevat, että kipu on jatkuvaa. Aivojen signaaleista johtuen kipu voi ajoittain olla erittäin voimakasta, silloin puhutaan voimakkaasta kipukohtauksesta, joka lamauttaa potilaan toimintakyvyttömäksi.
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50103
1.vamman jälkeiset.pdf (830 kB) Vamman jälkeisen vaikean kivun hoito.Kenelle ja milloin selkäydinstimulaattori? Neurokirurgi Juha Pohjola Helsinki Hospital 9.12.2015 |
|
Suomen Lääkärilehti.pdf (144 kB) Neurostimulaattori |
|
1.Krooninen kipu muokkaa aivoja.docx (45 kB) Artikkeli Akuutti ohjelmasta |
|
1.Krooninen kipu ja masennus.docx (18 kB) Potilaan Lääkäri lehti, kirjoittaja Eija Kalso |